Foarte multi caini au tendinta de a sapa in pamant dintr-o multitudine de motive. Atunci cand acest lucru iti pune in pericol gradina, este bine sa iei masuri atat pentru protejarea spatiului verde, cat si pentru ameliorarea comportamentului gresit al cainelui tau. Iata cateva solutii utile:
Evita sa pedepsesti patrupedul de fiecare data cand observi ca sapa o groapa intr-un loc nepotrivit. Aceasta atitudine il va invata doar sa nu mai faca acest lucru in prezenta ta. Este foarte posibil ca animalul sa isi reia activitatea atunci cand nu esti de fata.
Motivele pentru care cainele sapa gropi
1 Unele rase sunt foarte energice, lipsa de miscare si surplusul de energie ducand la activitati distructive. Prin urmare, invita-ti cainele la plimbari cat mai lungi si joaca-te cu el indemnandu-l sa alerge.
2 Un alt motiv pentru care cainele ar putea sapa gropi este caldura, deoarece pamantul este mai rece in adancime. Astfel, in perioada verii este bine sa alegi un loc cat mai umbrit si racoros pentru a monta cusca patrupedului.
De asemenea, asigura-i o cantitate cat mai mare de apa rece si proaspata. Ideal ar fi ca animalul sa aiba la dispozitie o zona cu apa rece pentru a se putea scalda in timpul zilei. Aceeasi problema poate aparea si in timpul iernii, in cazul in care cainele nu are un culcus destul de calduros.
3 In cazul in care gropile sunt sapate in zona gardului, este evident faptul ca patrupedul tau vrea sa faca o plimbare sau isi doreste sa evadeze. Aceasta problema apare in special in perioada in care cainele a fost separat de o anumita zona a curtii sau a casei.
4 Majoritatea cainilor isi ingroapa hrana si in special oasele. Evita sa ii oferi cainelui oase sau gustari atunci cand se afla in curte. Ofera-i aceste recompense in casa sau atunci cand iesiti in parc la plimbare.
Solutii pentru indepartarea cainelui din zona afectata
1 Ideal ar fi ca gradina ta sa fie separata de spatiul in care tii cainele. Astfel, o prima solutie consta in montarea unui gard in jurul gradinii, pentru a evita patrunderea animalelor in aceasta zona. Aceasta solutie implica si un dezavantaj, in special daca ai plantat mai multe flori care ar trebui sa fie admirate fara nicio restrictie. Astfel, in funtie de utilizarile alocate curtii tale, vei decide daca este mai bine sa inchizi cainele intr-un tarc in perioada calda sau pur si simplu sa il separi de zona cultivata.
2 Stropeste cainele cu apa de fiecare data cand observi ca incepe sa sape. In general aceasta metoda functioneaza, insa poate fi intarita de un sistem de senzori ai miscarii care sa porneasca stropitorile cu apa atunci cand cainele se plimba in zona interzisa.
3 O alta solutie ar fi sa adaugi in fiecare groapa ceva care sa il indeparteze. Unele persoane au facut acest experiment, adaugand in groapa respectiva o solutie speciala de indepartare a cainilor de la cabinetul veterinar (o alta varianta testata, dar mai putin placuta este ingroparea fecalelor cainelui). Ulterior au acoperit-o cu pamant si au replantat semintele aferente. In momentul in care cainele se apropie de zona respectiva, acesta sesizeaza mirosul urat si renunta la proiect.
4 Pentru a repara zonele sapate in gazon, ai la dispozitie o solutie testata de mai multi proprietari de caini neastamparati. Izoleaza cainele pentru cateva ore si astupa groapa sapata. Niveleaza zona cu atentie si aplica pe intreaga suprafata o bucata de plasa din sarma. Cainelui ii va fi imposibil sa mai sape aici. Uda solul zilnic pentru a permite ca iarba sa creasca din nou. In momentul in care aceasta isi face aparitia, poti indeparta plasa.
Sursa foto: www.pets.webmd.com