sâmbătă, 31 octombrie 2009

Tot ce trebuie sa stii despre plantele carnivore

La ce va ganditi in secunda urmatoare cand auziti pe cineva vorbind despre aceaste plante carnivore? Oare sunt ele asa de periculoase pe cat par? Ei bine nu.

despre plantele carnivore se spun foarte multe lucruri dar adevarul este ca ele au ajuns sa poarte aceasta denumire deoarece, traind pe soluri mai sarace in substante nutritive, au ales sa isi imbogateasca meniul cu cate o insecta.
Cephalotus follicularis este o planta descoperita in vestul Australiei si reprezinta piesa de colectie pentru acest gen de plante. Ceea ce o face atat de deosebita este ca are o
singura specie, difera doar culoarea palniei. Daca de obicei culoarea palniei este de obicei verde, atunci cand planta este tinuta mai mult in soare palnia devine rosie. Utricularia vulgaris se gaseste in Nordul Americii si in Europa. Utricularia vulgaris este intalnita in lacuri, in special in zonele de campie. Aceasta planta creste de obicei sub apa, dar florile sale se ridica la suprafata.

Animalele mici care cauta un adapost in frinzele de Utricularia ating perii senzitivi de pe marginea acestora iar in 0,0625 urna executa o miscare de dilatare, care produce sugerea apei si a animalului respectiv in interiorul urnei, prin indepartarea
capacelului. O alta planta de acest gen este Nepenthes, aceasta se intalneste in padurile din Insulele Oceanului Indian, Ceylon, Borneo, Sumatra, Madagascar. Este o planta foarte deosebita, deoarece ulciorul plantei de Nepenthes este foarte mare, incat si un sobolan sau pasare s-ar putea ineca in el. Dionaea se gaseste in America de Nord si de Sud si este una dintre cele mai cunoscute planbte carnivore. Marginea frunzei acestei plante este prevazuta cu glande ce produc nectar al carui scop este de a atrage insectele.

Frunzele Dionaeaei formeaza o rozeta bazala, ficare dintre acestea are petiolul latit. Pe limba se gasesc trei perechi de peri senzitivi aflati de o parte si de alta a nervurii mediane. Pe marginea limbului se gasesc dinti lungi.
Drosera capensis se gaseste in sudul Africii, este o planta carnivora perena cu frunze drepte, de pana la 6,5 cm lungime, mai subtiri la baza.

Frunzele sunt acoperite cu multe tentacule ce secreta o seva lipicioasa care atrage insectele; aceste tentacule se afla pe partea superioara a frunzelor si au un aspect umed, lipicios care se pare ca le face irezistible insectelor.


O astfel de planta costa aproximativ 400 ron si se poate achizitiona din diferite florarii printre care si elegantgift.ro.

sursa: collectorscorner.com.au, ecy.wa.gov, plantecarnivore.gradinamea.ro, plantoftheweek.org

Un comentariu:

  1. Multumesc pentru multele articole interesante si folositoare!
    DAR - o "intrebare": foarte multe articole (din diverse domenii) nu apare decat titlul si pozele! - doar din intamplare copiind pagina cu poze intr-un doc Word au aparut liniute de maracare si am costatat ca textul era scris in alb si eu am trecut in negru. Numai astfel am putut sa citesc unele articole ...

    RăspundețiȘtergere