Planta este o tufa care creste intre 1,8 si 4,5 m inaltime, cu frunze lucioase si flori rosii-portocalii, in forma de trompeta, cu petale ciufulite. Florile au lungimea de aproximativ 5 cm, deseori sunt duble, si infloresc aproape toata vara. Fructul este aproape sferic, iar la maturitate capata culoare rosu-stralucitor sau verde-galbui.
Rodia nu este un fruct care sa se mai coaca dupa culegere, asa ca odata recoltate nu mai continua sa produca zaharuri.
Rodia nu este un fruct care sa se mai coaca dupa culegere, asa ca odata recoltate nu mai continua sa produca zaharuri.
Proprietati:
- sursa importanta de vitamina C, acid folic, antioxidanti, zaharuri, minerale
- intareste imunitatea persoanelor predispuse la infectii respiratorii frecvente
- proprietati calmante si antiinflamatorii in cazul raguselii
- reduce febra
- potoleste setea
- tonifiere a muschiului cardiac
- scade colesterolul
- creste pofta de mancare si stimuleaza digestia
- proprietati astringente
- sursa importanta de vitamina C, acid folic, antioxidanti, zaharuri, minerale
- intareste imunitatea persoanelor predispuse la infectii respiratorii frecvente
- proprietati calmante si antiinflamatorii in cazul raguselii
- reduce febra
- potoleste setea
- tonifiere a muschiului cardiac
- scade colesterolul
- creste pofta de mancare si stimuleaza digestia
- proprietati astringente
Indicatii - uz intern:
- raguseala
- dureri de stomac
- tulburari gastro-intestinale
- colici renale
- diaree
- dizenterie
- enterocolita
- raguseala
- dureri de stomac
- tulburari gastro-intestinale
- colici renale
- diaree
- dizenterie
- enterocolita
Indicatii - uz extern:
- in cosmetica, folosit pentru ingrijirea tuturor tipurilor de ten
- pentru a scapa de pistrui sau de pete
- par stralucitor
- in cosmetica, folosit pentru ingrijirea tuturor tipurilor de ten
- pentru a scapa de pistrui sau de pete
- par stralucitor
Mod de folosire - uz intern:
- sirop de rodie: intrebuintat la prepararea cocteilurilor alcoolice
- semintele, folosite drept condimente
- boabele carnoase
- coaja pomului de rodie poate fi folosita drept purgativ
- suc de rodie ( poate fi tinut la frigider si consumat in interval de 2 – 3 zile). Utilizat in cazul durerilor de stomac
- decoct din coaja de rodie pentru dizenterie: doua linguri de coaja uscata se fierb intr-un pahar cu apa timp de 15 minute. Se strecoara si se adauga o lingurita de zahar sau de miere. Se ia cate o jumatate de lingurita de trei-patru ori pe zi.
- sirop de rodie: intrebuintat la prepararea cocteilurilor alcoolice
- semintele, folosite drept condimente
- boabele carnoase
- coaja pomului de rodie poate fi folosita drept purgativ
- suc de rodie ( poate fi tinut la frigider si consumat in interval de 2 – 3 zile). Utilizat in cazul durerilor de stomac
- decoct din coaja de rodie pentru dizenterie: doua linguri de coaja uscata se fierb intr-un pahar cu apa timp de 15 minute. Se strecoara si se adauga o lingurita de zahar sau de miere. Se ia cate o jumatate de lingurita de trei-patru ori pe zi.
Mod de folosire - uz extern:
- aplicata pe o rana deschisa, rodia proaspata poate fi un antiseptic foarte eficient
- gargara cu suc de rodie, in cazul raguselii
- masca: in cazul pistruilor, o lingurita de suc de rodii se amesteca cu o lingurita de smantana. Aplicati masca pe fata pentru 10-15 minute, apoi spalati-o cu apa calduta.
- aplicata pe o rana deschisa, rodia proaspata poate fi un antiseptic foarte eficient
- gargara cu suc de rodie, in cazul raguselii
- masca: in cazul pistruilor, o lingurita de suc de rodii se amesteca cu o lingurita de smantana. Aplicati masca pe fata pentru 10-15 minute, apoi spalati-o cu apa calduta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu