joi, 16 ianuarie 2014

Este cel mic pregatit pentru olita?



Majoritatea copiilor sunt pregătiţi pentru trecerea la oliţă sau toaletă la vârste cuprinse între 18 luni şi 3 ani. Contrar părerii multora dintre noi, deprinderile de igienă personală trebuie educate la copil treptat şi de la vârste foarte mici, dar nu înainte ca acesta să fie pregătit fizic şi psihoemoţional, orice grabă putând avea efecte nefavorabile pe termen lung.

Micuțul este pregătit să renunțe la scutec dacă:

● este capabil să urmeze instrucţiuni simple

● nu îi place când are scutecul murdar şi cere să fie schimbat

● cere singur să meargă la toaletă sau cere chiloţei de copil mare

● scutecul este uscat timp de 2 ore consecutiv între urinări ori sau iese afară la ore relativ fixe.


Care este vârsta potrivită pentru a face trecerea la oliță?

Pe măsură ce micuțul se apropie de 2 ani, majoritatea părinţilor încep să îşi pună problema oliţei. Unii mai devreme, alții mai târziu. Dar care este vârsta potrivită? Ei bine, nu vârsta contează, ci maturizarea copilului din punct de vedere fiziologic, fizic şi psihologic. Până la a ajunge să folosească oliţă, vezica copilșului trebuie să se fi maturizat pentru acest mare pas, adică să fie capabilă să conţină cantităţi mai mari de lichid între două eliminări. Putem spune că este timpul de oliţă atunci când intervalul dintre urinări este de 2 ore şi mai mult. La fel de importantă este şi abilitatea copilului de a recunoaşte senzaţia nevoii fiziologice pentru că dacă el nu îşi dă seama că îi vine, pregătirea pentru a face la oliţă este inutilă. Unii copii arată aceste semne în jurul vârstei de 2 ani, dar majoritatea la 3 ani. Aceasta este maturizarea fiziologică.

Maturizarea fizică presupune abilitatea de a merge (la şi de la baie), de a-şi ridica sau da jos chiloțelul, a se aşeza şi ridica de pe oliţă/toaletă independent. Unii copii nici nu merg la un an, cum să vrem să facă la oliţă? Ultima componentă a maturizării, probabil cea mai importantă este maturizarea psihologică – dorinţa de a face la oliţă. Dacă copilul nu este deranjat de scutecul murdar, dacă nu este interesat sau nu vrea să stea pe oliţă, efortul este inutil! Puteţi să îl obligaţi să stea pe oală, dar nu îl puteţi obliga să o și folosească.

După ce observaţi apariţia acestor semne ale maturizării copilului, mai aşteptaţi în medie 3 luni pentru a începe antrenametul, astfel încât obiceiurile să se instaleze temeinic. Pregătiţi-l pentru antrenament lăsându-l să observe cum folosesc alţii toaleta, vorbiţi despre faptul că va face şi el curând acolo precum copiii mari. Nu grăbiţi antrenamentul pentru că este unul din cei mai importanţi paşi făcuţi de copil şi merită aşteptarea.


Atenţie!

● Copilul nu trebuie fortat să facă la oliţă/toaletă doar pentru că toţi copiii prietenelor sau bunicii pretind că e deja mare pentru a mai face în scutec. Fiecare copil are vârsta lui când este gata.

● Nu certați copilul dacă, deja început antrenamentul pentru oliţă, micuțul mai face şi pe el. Antrenamentul durează luni de zile.

● Cel mic trebuie să fie pregătit din punct de vedere fiziologic și psihologic pentru a începe antrenamentul la oliță. Așadar, nu așezați copilul pe oliţă înainte ca el să fie suficient de matur pentru acest lucru. Unii pot avea succes temporar, dar preţul succesului e mare.

● Nu începeți pregătirea pentru oliţă în perioade stresante pentru voi sau copil (zugrăvit, mutat, musafiri, un nou bebe în familie).

Până la acomodarea celui mic cu olița sau toaleta, este foarte important ca scutecul folosit să nu incomodeze, sa îi ofere celui mic libertate de mișcare și protecție în același timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu