sâmbătă, 13 februarie 2010

Kiwi

In padurile din care este originara, planta care face kiwi poate fi descrisa ca un arbust cu vite lungi, viguroase si lemnoase, asemanatoare lianelor, cu aspect de arbust catarator. Nu este neobisnuit ca un astfel de arbust sa acopere o zona de 3-4,5 m latime, 5-7 m lungime si 2,7-3,6 m inaltime. De aceea, kiwi are nevoie absoluta de in spalier.

Florile : sunt mari, au 2,5-5 cm diametru, culoare alba spre crem si oarecum parfumate; apar cate una sau cate trei, pe vite, la axilele frunzelor. Perioada de inflorire se intinde pe mai multe saptamani, din mai pana in iunie, in functie de conditiile climaterice. Kiwi este un arbust androsteril, adica florile poarta fie organele reproductive masculine, fie cele feminine, asa ca este nevoie de arbusti de sex diferit pentru a se produce fructe. Exista specii cu flori ale caror organe reproductive masculine pot produce fructe, dar aceste nu sunt de calitate buna.
Fructul: este oval, ovoid sau oblong, lung de 7,5 cm, cu pielita maronie, acoperita cu peri mici, tari. Pulpa fructului este ferma, tare pana cand e complet copt si are o culoare verde deschisa, stralucitoare, uneori galbuie sau maronie. Mijlocul fructului este suculent, cu linii demarcatoare intre care se afla seminte mici, de culoare purpuriu inchis sau aproape negre. Aroma fructului este dulce acrisoara inspre acida.
Origine: Kiwi este originar din valea raului Yangtze, din nordul Chinei si din provincia Zhejiang, pe coasta estica a Chinei.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Actinidia_deliciosa.jpg
http://www.tradewindsfruit.com/kiwi.jpg

http://jouet.roger.free.fr/photos/Juillet/actinidia.jpg

https://www.anniesannuals.com/signs/a/images/actinidia_deliciosa_fruit.jpg
http://sideris.ro/blog/wp-content/uploads/2009/01/kiwi.jpg

Un comentariu:

  1. este foarte interesant ce ai scris despre acest fruct.Imi place foarte mult acest fruct,e super

    RăspundețiȘtergere