sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Rafflesia arnoldi - cea mai mare floare din lume

Poate fi intalnita in padurile tropicale din sud-estul Asiei (mai exact in insula Sumatra din Indonezia) si reprezinta o priveliste spectaculoasa, impresionand prin dimensiunile sale.


Specia a fost descoperita de botanistul olandez Stamford Raffles si de catre prietenul sau, doctorul Joseph Arnold, in timpul unei calatorii efectuate in anul 1818 in padurea Bengkulu. Planta a fost, astfel, denumita dupa cei doi - Rafflesia Arnoldi.

Floarea de rafflesia apartine unei plante care este aproape toata viata nevazuta. Este o planta parazita care creste in jungle malaysiana, la radacinile vitei tropicale, pe anumite liane sau pe radacinile copacului Cissus, ea neputand sa-si fabrice singura hrana, deoarece este lipsita de frunze si clorofila. Planta nu are tulpina, infloreste o singura data pe an, iar floarea se deschide doar pentru o saptamana. Apare initial sub forma unui mugur carnos, ca o varza, apoi se deschide treptat, formand un imens bol moro roscat, inconjurat de cinci petale cauciucate de culoare rosie cu grena. Floarea poate ajunge la diametrul de 1m., 2,5 cm. grosime si o greutate de 7 kg.

Partea superioară a cupei florale este ingrosata ca un inel. De el sunt prinse staminele si pistilul. Fundul cupei este plin cu o cantitate mare de nectar, cu rolul de a atrage insectele in vederea polenizarii.
Acelsi rol il joaca si mirosul puternic, de carne putrez ita, pe care floarea il emana si din cauza caruia a fost denumita si " pasarea cadavru". Dupa polenizare floarea se transforma intr-un fruct mare si zemos, plin cu seminte. Pentru a se inmulti trebuie ca fructul sa fie strivit de pasul greu al vreunui animal (de obicei rinocer sau elefant) care poarta apoi semintele prin jungle.
In anul 1990, cu ocazia unei ceremoniei organizate de Zilua Mondiala a Mediului, Rafflesia arnoldi a fost declarata planta nationala a Indoneziei, alaturi de melati (Jasminum sambac) si orhideea lunii (Phalaenopsis amabilis). Specia se afla pe cale de disparitie.


Corina Dovinca
InCasa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu