Trandafirul (Rosa sp.) este o planta din familia Rosaceae, raspandita in majoritatea regiunilor globului. In genul Rosa sunt incadrate nu mai putin de 400 de specii de arbusti al caror stramos provine din podisurile Asiei Centrale. Din aceasta regiune provin, ca evolutie, toate speciile, hibrizii si varietatile de trandafir ornamentale comercializate astazi. Din petalele trandafirilor se pot prepara siropuri, dulceturi sau chiar mancare cu jeleu de trandafiri.
Datorita raspandirii lor in zone cu clima diferita, a rezultat o gama bogata de trandafiri, fiecare avand caracteristici proprii. Intalnim trandafirul pitic, trandafirul catarator, cei cu frunze incretite, trandafirii remontanti Thea hibrizi, si multe alte varietati.
Trandafirii au fost impartiti pe grupe, de catre cultivatori. In functie de aspectul trandafirilor, specialistii au incadrat numerosii hibrizi in mai multe grupe principale: Macesi decorativi si trandafiri de parc
In aceasta grupa sunt incadrate speciile rezistente la conditii mai aspre de clima. majoritatea speciilor infloresc o singura data pe an (sunt neremontante) si sunt cultivate ca arbusti ornamentali in parcuri, in tufe, pentru alcatuirea unor imprejmuiri naturale sau pentru decorarea unor ziduri. Sunt, de asemenea, folositi ca portaltoi.
Specii incadrate in grupa macesilor decorativi si a trandafirilor de parc: Rosa canina (macesul comun), Rosa rubrifolia (macesul rosu), Rosa alba (trandafirul alb), Rosa damascena (trandafirul de Damasc), Rosa lutea (macesul galben), Rosa rugosa (trandafirul cu frunze incretite).
Trandafiri de gradina si trandafiri pentru flori taiate
Grupa cuprine hibrizii Thea remontanti (infloresc de mai multe ori pe an). Sunt trandafirii comuni, pe care ii intalnim in majoritatea gradinilor. Sunt vigurosi, cu florile de o multitudine de culori, mai mult sau mai putin parfumati, in functie de hibrid.
Trandafiri pitici, pentru jardiniere si ghivece
Cei mai mici dintre trandafiri, trandafirii de ghiveci au inceput sa fie apreciati si in Romania ca specii ornamentale de interior si se gasesc in majoritatea supermarketurilor sau in florarii. In grupa “piticilor” gasim trandafirii Rosa polyantha, care au florile dispuse in buchete si care sunt folositi mai ales ca decor in gradini. Alaturi de ei, mai intalnim trandafirii floribunda (care infloresc din abundenta), cu flori mari, viu colorate, remontanti, cu tija florala lunga si dreapta. Florile lor au un parfum slab si au petale viu colorate.
Trucuri de ingrijire a trandafirilor
Alegeti un pamant neutru, bogat in substante hranitoare, cu permeabilitate buna pentru apa.
Pamantul trebuie lucrat de doua ori pe an, primavara si vara, cu o sapatura adanca, ingloband toamna ingrasamintele organice. Creste atat la umbra cat si la lumina, insa pentru a inflori din abundenta pe perioada verii, recomand un teren cu cel putin cinci ore de soare pe zi.
Interesant este faptul ca desi are nevoie de multa caldura pentru a inflori, temperaturile ridicate, de peste 50 de grade Celsius, asociate cu uscaciunea din aer, au efecte negative asupra florilor, care se decoloreaza si apoi se incep sa se ofileasca. Pentru a preintampina neajunsul, udati zilnic trandafirii pe perioada verii, dimineata cat mai devreme, inainte de rasaritul soarelui.
Bolile trandafirilor
Una din cele mai raspandite boli produse de ciuperci este rugina frunzelor. Boala apare de cele mai multe ori primavara si se manifesta prin aparitia unor pete de culoare portocaliu spre brun, pe lastarii tineri si pe frunze. Frunzele se ingalbenesc treptat si se usuca. Odata cu evolutia bolii, tot mai multe tesuturi vegetale se pateaza, iar zonele afectate trec din brun spre negru-cenusiu.
Ca prima masura, se impune curatarea plantei, indepartarea lastarilor afectati. Nu aruncati partile bolnave, dati-le foc, pentru a evita contaminarea si altor plante. Tratamentele chimice se fac cu fungicide pe baza de cupru sau sulf, dintre care cel mai uzual este zeama bordeleza.
Rugina frunzelor la trandafir este produsa de o ciuperca numita Phragmidium mucronatum. Ea apare mai ales in timpul primaverilor calde si ploioase.
Un mic secret: rugina frunzelor nu se va apropia de trandafiri daca alaturi de tulpinile acestora veti sadi cateva plante de tataneasa, Symphytum officinale.
Daunatorii trandafirului
Paduchii de frunze sunt afide care se hranesc cu seva plantei, pe care o invadeaza in special pe tesuturile tinere (boboci, lastari tineri).
Paduchele verde al trandafirului este adesea confundat si denumit gresit, purice de frunza.
Din punct de vedere entomologic, puricii si paduchii plantelor sunt foarte diferiti: puricii fac parte din ordinul Coleoptera iar paduchii din ordinul Homoptera.
Aphis rosae este un daunator des intalnit care da batai de cap oricarui gradinar cu experienta. Insecta este foarte bine adaptata la mediu si foarte rezistenta, atacand pe langa trandafirii din tara noastra si pe cei din majoritatea tarilor cu clima temperata.
Este o specie migratoare, in functie de conditiile atmosferice calatorind pe distante foarte lungi (conform Crop&Food Research - Noua Zeelanda, recordul sau inregistrat este o calatorie intre Noua Zeelanda si Tasmania).
Isi depune ouale toamna, pe scoarta trandafirilor, oua din care primavara apar primele larve. Ele se dezvolta si in luna mai capata aripi si migreaza pe alte plante, de preferinta plante ierboase. Toamna ele depun iarasi oua, si ciclul de viata se reia. Ei ataca in special bobocii si lastarii tineri, formand colonii masive care sufoca planta.
Stiati ca? Gargaritele sunt pradatori naturali ai afidelor. Datorita lor in mediul natural exista un echilibru care impiedica inmultirea peste masura a acestor daunatori.
Cum scapi de paduchii de frunza
Este o intrebare pe care si-o pun foarte multi gradinari, mai ales ca paduchii de frunza ataca foarte multe ornamentale, nu doar trandafirii. Ei mai produc neplaceri trandafirului chinezesc (Hibiscus rosa sinensis), pomilor fructiferi…
Daca invazia de insecte nu este foarte mare, ncearca prima data sa speli planta cu apa usor incalzita, curatand-o de daunatori. Dupa ce ai curatat-o bine, o poti stropi cu o emulsie de apa si sapun de casa. daca te-ai hotarat sa folosesti totusi un tratament chimic, trebuie sa stii ca exista o categorie de insecticide cu actiune mai ales asupra afidelor, denumita aficide. Unul dintre cele mai utilizate aficide este Pirimor 25 WP. Daca nu il gasesti la florarie sau la farmacia fitosanitara, poti utiliza un orice alt insecticid cu spectru larg de actiune, cum ar fi Sinoratox, Decis sau Zolone. Mai poti folosi Mospilan, un preparat “la moda” printre iubitorii de plante, dar care nu da intotdeauna cele mai bune rezultate, mai ales in cazul afidelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu