sâmbătă, 18 ianuarie 2014

“Pretul” dragostei: pierderea prietenilor

Pare un cliseu, dar pe cat se pare, se intampla cu adevarat: la inceputul unei relatii amoroase, oamenii (fie ei barbati sau femei) isi pierd cei mai buni prieteni. Este concluzia la care au ajuns, in urma unui studiu, cercetatorii de la Institutul de Antropologie Cognitiva si Evolutionista din cadrul Universitatii Oxford.
Studiul, menit a contabiliza impactul unei "love story" asupra raporturilor cu rudele si prietenii, s-a bazat pe un chestionar la care au raspuns 428 de femei si 112 barbati, 363 dintre ei aflandu-se la inceputul unei noi relatii sentimentale. Fiecare si-a evaluat situatia propriul "parc" de prieteni, inainte si dupa intrarea in cadru a noul partener/ partenera, iar cercetatorii au contabilizat "costul" relatiei amoroase.
La final, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca, in medie, un om poate conta pe un numar de doar 5 prieteni/prietene foarte buni pe intreg parcursul vietii si ca, atunci cand se afla la inceputul unei relatii, isi pierd circa 2 dintre cei mai apropiati confidenti, inlocuiti de persoana iubita.
Printre cauzele pierderii prietenilor, cercetatorii au identificat nu numai o scadere a timpului dedicat acestora, ci si o "transformare interioara" a celor proaspat indragostiti, care ar duce la o deteriorare treptata a anumitor raporturi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu