joi, 10 septembrie 2009

Plante de apartament - ACHIMENES


Plante inalte de 20-60 cm, cu un ciclu vegetativ bine delimitat: repaus si vegetatie.


Au rizomi delicati, subtiri, asemanatori unor bulbi in forma de con, din care cresc tulpini subtiri, imbracate cu frunze incretite si paroase, de un colorit verde intens, dispuse in mod opus.


In axila frunzelor se formeaza bobocii florali, singuri sau perechi. Au florile divers colorate: roz, albastru, purpuriu, violet, stacojiu etc., avand corola palniata cu limbul inegal cu 5 lobi, iar fructul este o capsula cu doua loji. Nu le place soarele puternic, dar au nevoie de lumina abundenta, deoarece tarile de unde vin, Brazilia, Mexic, Guatemela etc., dispun de o lumina intensa.


Cele mai frumoase specii sunt: Achimenes pulchella Hitche., cu flori rosii, numeroase de 1-1,5 cm diametru;

Achimenes gloxiniglora, cu flori mari, odorante, avand o mare varietate de culori; Achimenes grandiflora, cu flori foarte mari, violet purpuriu. Aceasta specie si cu Achimenes longiflora au dat nastere la soiuri numeroase si frumoase.


Rizomii pot fi porniti in vegetatie incepand cu luna ianuarie pana in aprilie, in functie de zona unde se cultiva; lunile mai tarzii sunt preferate pentru zonele mai reci.


Se planteaza la cca 2 cm adancime, intr-in amestec de turba si nisip, intr-un loc umbrit, cand temperatura este in jur de 15 grade.

Substratul se va mentine reavan pana ce planta incepe sa creasca, apoi se da apa mai multa si, de asemenea, lumina, fara a gi expuse direct la soare.

Cand plantutele au 6-7 cm inaltime, se pot transplanta cca 12 bucati la ghivece de 16-18 cm diametru, intr-un amestec format in parti egale din turba, nisip sau perlit si pamant de frunze.

Dupa aparitia mudurilor florali se fertilizeaza o data pe luna si se vor muta intr-un loc adapostit de vant (terasa, balcon etc.) unde vor inflori bite toata vara. In zonele cu ierni aspre, cultura se face in sere, rizomii se pun in vegetatie in ghivece de 7 cm diametru bogat si aerisit.

La temperatura de 18-20 grade vor aparea mici lastari, pe care ii vom ferii de razele puternice ale soarelui, vom accentua udatul si le vom administra ingrasaminte diluate de-abia cand frunzele vor fi bine dezvoltate.


Orice portiune de frunza, tulpina sau rizom de Achimenes se va inradacina usor in conditii favorabile, dand nastere la noi plante. Cand infloritul s-a sfarsit si planta prezinta semne de oboseala (se faneaza usor), udatul se va reduce. Rizomii, trecand in perioada de repaus, toamna se vor depozita intr-un loc racoros si uscat pana primavara, cand ii vom repune in vegetatie, fara sa aiba nevoie de vreo ingrijire speciala.

Achimenesul se foloseste in ghivece, cosuri agatatoare sau ghivece ingropate in straturi semiunbrite. Inflorirea persista o perioada destul de lunga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu