duminică, 20 septembrie 2009

Zygocactus


Florile la Zygocactus sunt roz sau rosu inchis fiind insa creati si hibrizi cu flori albe, galbene, si chiar portocalii. In privinta temperaturii, Schlumbergera, ca si sora sa Zygocactus, rezista bine pana la temperaturi care coboara in jur de 10 grade Celsius.
Pentru crearea mugurilor florali necesita, mai ales zile scurte de toamna, temperaturi mai scazute, cu un minim nocturn de 13 - 16 C. Deasemenea este important sa se evite expunerea prelungita la lumina si sa se reduca frecventa udarilor. La aparitia mugurilor florali se reiau udarile normale si fertilizarea.In lipsa elemntelor nutritive, planta isi pierde foarte usor florile, care adesea cad la cea mai mica atingere.

Frunzele sunt alungite si zimtate pe margini la Schlumbergera si drepte la Zygocactus. In timp (5-10 ani), crengutele se lemnifica la baza dand aspectul unui arbust foarte putin inalt, dar bine ramificat.Popularitatea cactusilor tropicali se datoreaza si usurintei cu care se inmultesc, Zygocactus – Schlumbergia se poate inmulti cu cele mai bune rezultate prin fragmente de tulpini (butasi) in perioada martie – aprilie.


Inainte de a fi plantata, suparafata sectionata va fi lasata sa se usuce cateva ore. Ei se pot inmulti pe toata perioada calda a anului, chiar si iarna.Cactusii de craciun sunt putin pretentiosi in privinta solului, dar e bine ca el sa se dreneze usor. Altfel, in timp, din cauza apei care poate balti la suprafata este posibil ca inflorirea sa fie diminuata sau sa dispara cu totul.Udarea plantei se face moderat, numai atunci cand pamantul se usuca putin la suprafata.Vara, cand temperaturile sunt ridicate, Zygocactus – Schlumbergia se poate uda abundent, inclusiv prin pulverizare pe frunze.


Este important ca periodic sa se faca aerisirea spatiului, pentru ca in acest fel se pastreaza sanatatea plantelor.Desi nu sunt atacate de foarte multi daunatori, este posibil ca, atunci cand umiditatea din aer este scazuta, sa apara paianjenii rosii.


O alta problema care poate sa apara la Zygocactus – Schlumbergia este mucegaiul la suprafata ghiveciului, de la udarea necorespunzatoare. Aceasta se rezolva simplu prin indepartarea stratului de pamant de la suprafata ghiveciului si inlocuirea lui cu unul uscat precum si rarirea udarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu