miercuri, 21 octombrie 2009

Muscatele mele sunt bolnave

Muscata (Pelargonium sp.) este o planta ornamentala de apartament, care poate fi intalnita si in gradini pe toata perioada verii, pana toamna la caderea brumelor.

Plantele din acest gen sunt rezistente atat la conditiile de clima (seceta prelungita, temperaturi scazute) cat si la atacul daunatorilor.

Exista insa o serie de boli fata de care muscatele sunt sensibile. Pentru a le putea diagnostica, trebuie sa recunosti corect simptomele provocate de infectie, pentru a putea actiona in consecinta.

Bolile muscatei sunt de trei feluri, in functie de agentul infectios:

* micoze, provocate de ciuperci patogene
* bacterioze, produse de bacterii
* viroze, boli produse de virusuri

Invata sa identifici corect bolile muscatei

Majoritatea bolilor se manifesta. in cazul muscatei, la nivelul tulpinii si a frunzelor. Daca observi ceva neobisnuit, legat de aspectul plantelor, este posibil sa fie vorba de o carenta de nutritie (lipsesc anumite substante din sol) sau de o boala. Iata care sunt schimbarile in exterior al muscatelor, in cazul celor mai intalnite boli la acest gen de plante.

Pe frunze apare un puf cenusiu. Este vorba de o micoza produsa de ciuperca Botrytis cinerea.

Boala se numeste popular putregaiul cenusiu si apare mai ales iarna, daca planta este tinuta in spatii mai reci, cu temperaturi de 15-20 grade Celsius, cu lumina slaba si umiditate atmosferica ridicata.

Pe frunze apar pete brune care se intind incepand de la margine. Pe tesutul atacat apare o pudra cenusie fina. Combatere: stropire cu zeama bordeleza 1%, Dithane M45 0,2%, Captan 50 WP 0,2%

Tulpinile tinere se inmoaie. Aceasta boala se numeste innegrirea si putrezirea butasilor si, dupa cum ii spune si numele, ea apare indeosebi la plantele tinere, obtinute din butasi pusi la inradacinat in apa sau pamant.

Ciuperca vinovata se numeste Pythium de baryanum. In prima saptamana de la plantare, baza tulpinii incepe sa se innegreasca si cuprinde treptat intregul tesut. Evita sa plantezi butasii in pamant in care balteste apa, iar daca i-ai lasat in apa, ai grija ca periodic sa o schimbi. Poti sa aplici si tratamente chimice cu fungicide.

Frunzele se pateaza, in culori mergand de la galben la brun-inchis. Boala se numeste putregai bacterian si este produsa de bacteria Xanthomonas pelargonii. Din pacate, este o boala incurabila si trebuie sa scapi cat mai repede de muscata bolnava, pentru ca risti sa le
infectezi si pe celelalte.

Tumori de diferite dimensiuni. In regiunea coletului se formeaza treptat tumori, de diferite marimi si consistente. Boala este provocata de bacteria Agrobacterium tumefaciens si se numeste cancer bacterian. Este o boala care afecteaza mai ales pomii fructiferi si vita de vie, dar care se manifesta si la alte specii de plante. Boala este favorizata de udarile cu apa rece. Boala este de asemenea incurabila, trebuie sa arunci cat mai repede muscatele bolnave.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu