sâmbătă, 31 octombrie 2009

Muzeul Grigore Antipa

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” isi are originea in Muzeul National de Istorie Naturala si Antichitati din Bucuresti fondat la 3 noiembrie 1834 prin actul 142 semnat de catre principele Alexandru Ghica. Initiativa a apartinut marelui ban Mihalache Ghica, ministru al „Afacerilor Dinlauntru” si fratele principelui domnitor care a fost si primul donator al muzeului.

Adapostit in cladirea Colegiului „Sf. Sava” si condus in perioada 1837-1859 de Carol Wallenstein de Wella, austriac de origine croata, profesor de desen la Colegiu, muzeul a avut initial un rol didactic. Sub coordonarea noului director, taxidermistul italian Carlo Ferreratti (1860-1867) a inceput o perioada de imbogatire a colectiilor atat prin achizitii cat si prin donatii din tara si strainatate. In 1867 a fost numit director profesorul universitar Gregoriu Stefanescu care la cele 4000 de piese zoologice si minerale a adaugat noi colectii de geologie si paleontologie.

In anul 1893, Take Ionescu, ministrul Cultelor si al Instructiunii Publice, l-a numit pe doctorul Grigore Antipa – abia revenit in tara dupa studiile in Germania – in functia de director al Sectiei de Zoologie a Muzeului. Din 1903, Grigore Antipa a inceput demersurile pentru construirea unui local special, destinat unui „muzeu de Istorie Naturala demn de capitala tarii”.

In perioada 1904-1906, sub directa indrumare a lui Grigore Antipa a fost construita cladirea „de la Sosea”, actualul sediu al muzeului (in prezent, monument de arhitectura).

Planurile au fost facute de inginerul Mihail Roco iar fatada desenata de arhitectul Grigore Cerchez. Pe frontonul cladirii se gasea grupul statuar reprezentand stiinta Zoologiei realizat de sculptorul Dimitrie Paciurea si distrus de cutremurul din 1940. Este primul edificiu din Romania inceputului de secol XX, construit in scopul de a deveni muzeu.


Puteti intra pe http://www.antipa.ro/ptur.php si sa faceti turul virtual al Muzeului.O idee excelenta!!!!!!!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu