miercuri, 21 octombrie 2009

Un pic mai intepator… Ardeiul iute de Cayenne

Plantele din genul Capsicum, familia Solanaceae, sunt cunoscute sub denumirea de ardei. Datorita senzatiilor tari pe care unele specii le provoaca, oamenii i-au impartit in doua categorii: ardei gras (sau ardei dulce) si ardei iute.

Exista insa zeci de specii de ardei, a caror origine se pare ca se afla pe teritoriul Americii de Sud. Fructele unor specii contin o substanta numita capsaicina, care ii da iuteala. Datorita capsaicinei, ardeii iuti nu sunt doar un simplu condiment, ci, consumati cu moderatie, ei stimuleaza pofta de mancare, usureaza digestia si se pare ca au chiar proprietati anticancerigene, provocand auto-distrugerea celulelor canceroase.

Majoritatea speciilor de ardei iute au evoluat dintr-un stramos comun, care crestea in nordul Amazonului. Astazi, cele mai cunoscute sunt Capsicum anuum, Capsicum frutescens si Capsicum chinense. Fiecare dintre cele trei specii are, la randul ei, mai multe zeci de varietati.

Dupa unii autori, soiurile de ardei cultivate pot fi impartite in trei grupe principale, in functie de forma si marimea fructului:

* macrocarpum, soiuri cu fructe mari (ardei gras, ardei gogosar, ardei lung)
* microcarpum, cu fructe mici (ardei iute)
* fasciatum (ardei decorativi)

Stiati ca? Primul ardei iute a fost adus in Europa de Diego Alvarez Chanca, unul din medicii de pe vasele lui Cristofor Columb. El l-a adus in Spania, in anul 1493, iar in 1494 a scris primul articol referitor la efectele medicinale ale ardeiului iute.

Ardeiul iute de Cayenne

Din specia Capsicum frutescens fac parte mai multe varietati si cultivaruri, dintre care cele mai cunoscute sunt ardeiul iute de Cayenne, ardeiul Tabasco, ardeiul “ochi de pasare” si ardeiul malagueta. Sunt varietati considerate exotice in Romania.

Majoritatea sunt folosite pentru a prepara sosuri devenite celebre in bucatariile rafinate, si mai rar se consuma ardeii in stare proaspata. Este si cazul ardeiului iute de Cayenne, denumit astfel dupa orasul Cayenne, capitala Guianei franceze, regiune din care se pare ca este originar. Din coaja si semintele lui, uscate si macinate, se prepara “piperul de Cayenne”, un praf rosu care practic este o boia, dar de cateva ori mai iute. De aceea, la gatit se foloseste in cantitati foarte mici.

O alta diferenta dintre piperul de Cayenne si mai cunoscuta boia este savoarea. Boiaua iute are un gust iute dar si usor dulceag, uneori cu iz de fum. Piperul de Cayenne este de douazeci de ori mai iute si gustul specific este dominant, intepator. Daca ati gresit si ati adaugat la mancare prea mult piper de Cayenne, adaugati cartof crud, ras, sau paine faramitata, pentru a reface gustul.

Daca ati gustat din praful de ardei si gatul v-a luat foc, in nici un caz nu beti apa si nu incercati sa stingeti cu bere! Efectul se va amplifica! Cel mai bine este sa beti o cana de lapte rece sau iaurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu